3 Decembrie -Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati
 

“Dupa ani si ani, ASCHF-R in parteneriat cu Centrul de Recuperare       Neuropsihomotorie Copii “Dr Nicolae Robanescu”

 

Ziua de 3 Decembrie, prilej de sarbatoare dar si de constientizarea problemelor persoanelor cu dizabilitati, a fost marcata de toate filialele ASCHF-R din Bucuresti si din tara. Ca in fiecare an Organizatia Natiunilor Unite, lanseaza o tematica la nivel mondial pe care institutii si organizatii din domeniul dizabilitatii o urmeaza si o aplica in actiunile pe care le desfasoara cu aceasta ocazie. Drept urmare in anul 2019 tematica propusa de ONU a fost „Viitorul este accesibil”, un subiect foarte ofertant dar si controversat pentru toate entitatile care sunt implicate pe aceasta problematica. La nivel national in Romania au fost lansate proicte care vizeaza tehnologiile asistive despre care romanii nu stiu foarte multe date tehnice sau legislative, despre programe pe care le pot accesa pentru a putea beneficia de astfel de aparturi. Astfel ca ne-am dorit prin acesta zi sa facem o actiune care sa nu aiba drept tinta doar beneficiarii ASCHF-R, ci toate persoanele cu dizabilitati. Cum am reusit acest lucru? Cu sprijinul celor doi ambasadori ASCHF-R: Simona Patruleasa si Victor Slav, care au venit alaturi de noi insotiti de echipa „Stirilor Kanal D”. 

 

In prima parte a actiunii copiii au paricipat la un concurs de desen care a avut ca tema modul in care vad ei accesibilitatea. Atat Victor cat si Simona au pus mana pe creionele colorate si s-au intrecut cu piticii in desene care mai de care mai interesante. Gazda noastra, doamna Dr. Liliana Padure, a invitat cu aceasta ocazie specialisiti si personalitati din medicina, care au explicat atat parintilor cat si copiilor cum functioneaza tehnologia asistiva si in ce masura ii ajuta pe cei care vor sa-si imbunatateasca calitatea vietii. 

 

O mare surpriza pentru noi toti a fost intalnirea dnei. Dr. Padure cu tinerii ASCHF-R. Ieri, o mana de oameni pe care ii trata dumneaei, astazi oameni tineri si frumosi care au luptat sa-si castige independenta si care au evoluat, astfel isi duc cu demnitate si cu maturitate dizabilitatea. Ne-am bucurat si am petrecut o zi de sarbatoare alaturi de oameni minunati la Centrul Nicolae Robanescu de al carui nume este legata si asociatia noastra. Cu speranta ca informatiile si evenimentele transmise de noi au ajuns in randul oamenilor din fata micului ecran prin materialele difuzate de Kanal D si Televiziunea Romana, consideram ca Ziua de 3 Decembrie a fost traita cu folos si ca am ajuns in casele celor interesati de acest subiect cu informatii utile. Ar fi fantastic sa avem cu totii un viitor mai bun, mai accesibil si mai ales un VIITOR care sa devina dintr-o stire de Televiziune o realitate frumoasa.